Vítám tě na svém osobním blogu, který býval mým deníkem. Najdeš zde to nejzásadnější z mých zápisků od roku 2011. Ne vše, co si tady přečteš, je pro mne aktuální a spoustu věcí jsem také odstranila, jelikož už se mnou nerezonují nebo je nechci mít pro veřejnost viditelné :-) ♡♡♡ Blog má vlastní vyhledávací okénko, tak jej můžeš prohledat. Nechť jsou ti následující příspěvky inspirací!

Indický květák s kešu omáčkou a rýží


Určitě mi dáte za pravdu, že je občas fajn se v jídelníčku vzdát masa a prostě si pošmáhnout na čistě rostlinné stravě. Věřte mi, když řeknu, že masovou variantu tohoto pokrmu jsem dělala již několikrát  a byla famózní, ale když se trochu pozmění obsah omáčky a namísto masa dáme do omáčky květák, na chuti to nic neubere. Naopak. Budete mít tendenci se toho ujíst :-)

Budete potřebovat:

Na omáčku

2 šálky vody (450 ml)
1/2 šálku kešu oříšků
100 g rajčatového protlaku
1 lžička garam masala
1 lžička soli
1/2 lžičky mletého zázvoru

Dále

2 lžíce kokosového oleje (nebo vegan másla)
1 menší cibule
3 stroužky česneku
1/2 hlavy středního květáku
rýže (jako příloha)

Jak na to?

Uvařte rýži dle návodu na obalu. Můžete použít jakoukoli máte rádi.
Květákové růžičky nakrájíme na malé kousky a dáme stranou.
Ingredience na omáčku dejte do vysokorychlostního mixéru (např. Nutribullet)
a vše důkladně rozmixujte, abyste získaly jemnou omáčku.
Na pánvi rozpustíme kokosový olej, přidáme na drobno nakrájenou cibuli a utřený česnek.
Chvíli smažíme a často mícháme.
Jakmile okraje cibulky začnou hnědnout, vlijeme do pánve omáčku.
Přidáme květák a za občasného míchání vaříme zhruba 10 minut.
Nebo minimálně do té doby, než nám květák změkne do požadovaného stavu.
Nepřevařte jej :-)
Podáváme s rýži a petrželkou jako ozdobu.

Dobrou chuť.

K.