
Krásný den všem přeji :-) Pokračujeme s online koučinkem pro mou knihu Moje tělo: koučink a dnes se podíváme na slibované téma - sladidla. Rozhodla jsem se nakonec rozdělit celou problematiku na dvě části. V první, té dnešní, se podíváme na tu teoretickou část a jakýsi úvod ke sladidlům. Zítra se zase přesně zaměříme na určitý typ sladidel, která ano, která ne, která sladidla se tváří jako zdravá a jsou přitom horší než cukr. Mám pro vás připravenou pěknou tabulku s rozdělením obsahu glukózy a fruktózy k jednotlivým sladidlům a jaká se hodí či nehodí do režimu clean eating (čisté stravování).
Zajímalo by mne, jaká sladidla tvoří váš jídelníček?
Kalorická, bezkalorická?
Jak už víte, nejsem fanouškem bezkalorických sladidel, jelikož vás neodnaučí sladit. Moje zkušenosti jsou takové, že ten psychický pocit, že si bezkalorické sladidlo můžete dovolit v jakémkoli množství, je ohromně podlý. Pravda, nepřijmete žádné kilokalorie navíc, ale také vás neodnaučí zbavit se oné závislosti na sladké chuti.
Věřte mi, že se každý z nás dokáže sladkostí a slazení vzdát. Není to otázka jednoho dne, ale pokud budete opravdu chtít, dá se slazení a sladkostí odnaučit. Jde to jen v tom případě ale, že na tom budete skutečně pracovat a postupně cukr a jiná sladidla ze svého jídelníčku odbourávat. Stane se pak jedna úžasná věc. Začnete si více uvědomovat to, co jíte a jak to chutná. No, vážně! Potraviny, které vám předtím přišly mdlé a nezáživné, vás najednou budou svojí chutí překvapovat.
Dříve se sladilo pouze medem a ovocem. Protože zpracování cukru neexistovalo. Sami si tak můžete udělat obrázek o tom, co cukr ve světě způsobil. Podle internetové stránky LS Zetis ještě na počátku minulého století jeden člověk spotřeboval průměrně méně než 1 kg cukr za rok, dnes je to téměř 45 kg. Děsné, že?
Cukry jsou dnes všude. Takže dávejte pozor na to, co si vkládáte do úst. Nezapomeňte na jednoduchou pomůcku. Pokud jedna malá lžička pojme zhruba 5 g cukru a vaše oblíbená oplatka má na štítku zhruba 20 g cukru v obsahu, pak si sami můžete spočítat, že tato oplatka má v sobě zhruba 4 lžičky cukru.
Držím vám palce s bojem toho největšího nepřítele v jídelníčku každého z nás :)

Zajímalo by mne, jaká sladidla tvoří váš jídelníček?
Kalorická, bezkalorická?
Jak už víte, nejsem fanouškem bezkalorických sladidel, jelikož vás neodnaučí sladit. Moje zkušenosti jsou takové, že ten psychický pocit, že si bezkalorické sladidlo můžete dovolit v jakémkoli množství, je ohromně podlý. Pravda, nepřijmete žádné kilokalorie navíc, ale také vás neodnaučí zbavit se oné závislosti na sladké chuti.
Věřte mi, že se každý z nás dokáže sladkostí a slazení vzdát. Není to otázka jednoho dne, ale pokud budete opravdu chtít, dá se slazení a sladkostí odnaučit. Jde to jen v tom případě ale, že na tom budete skutečně pracovat a postupně cukr a jiná sladidla ze svého jídelníčku odbourávat. Stane se pak jedna úžasná věc. Začnete si více uvědomovat to, co jíte a jak to chutná. No, vážně! Potraviny, které vám předtím přišly mdlé a nezáživné, vás najednou budou svojí chutí překvapovat.
Dříve se sladilo pouze medem a ovocem. Protože zpracování cukru neexistovalo. Sami si tak můžete udělat obrázek o tom, co cukr ve světě způsobil. Podle internetové stránky LS Zetis ještě na počátku minulého století jeden člověk spotřeboval průměrně méně než 1 kg cukr za rok, dnes je to téměř 45 kg. Děsné, že?
Cukry jsou dnes všude. Takže dávejte pozor na to, co si vkládáte do úst. Nezapomeňte na jednoduchou pomůcku. Pokud jedna malá lžička pojme zhruba 5 g cukru a vaše oblíbená oplatka má na štítku zhruba 20 g cukru v obsahu, pak si sami můžete spočítat, že tato oplatka má v sobě zhruba 4 lžičky cukru.
Držím vám palce s bojem toho největšího nepřítele v jídelníčku každého z nás :)



