Vítám tě na svém osobním blogu, který býval mým deníkem. Najdeš zde to nejzásadnější z mých zápisků od roku 2011. Ne vše, co si tady přečteš, je pro mne aktuální a spoustu věcí jsem také odstranila, jelikož už se mnou nerezonují nebo je nechci mít pro veřejnost viditelné :-) ♡♡♡ Blog má vlastní vyhledávací okénko, tak jej můžeš prohledat. Nechť jsou ti následující příspěvky inspirací!

Tvarohový koláč (tvarožník)


Na této stránce vám ukážu svůj nejoblíbenější tvarohový koláč, jaký jsem kdy jedla. Můžete si vybrat mezi zdravější variantou nebo klasiku z běžně dostupných ingrediencí. Pokud si nevěříte, vyzkoušejte verzi pro menší porci, v opačném případě celou dávku a jednotlivé ingredience zdvojnásobte. Koláč - tvarožník - je skvělý jak s ovocem, tak i bez něj, je krásně vláčný a na druhý den ještě lepší, než první den po vychladnutí :-) Zkuste vydržet a nechat si aspoň jeden kousek na další ráno k snídani!

O dobré, ba vynikající věci je nutné se podělit. Na tento tvarožník jsem narazila u Moniky, která jej zase našla na Vařeništi a líbil se mi tak moc, že jsem se do něj pustila. Tvaroh dám doma prakticky pořád, šla jsem tedy jen pro borůvky a hned si jeden tvarožník upekla. Jelikož jej u nás jím jen já, dělala jsem z poloviční dávky a dopadl fantasticky :-) Použila jsem také zdravější ingredience jako kokosový cukr a kokosové máslo, ale vy můžete klidně využít klasických surovin nebo prostě experimentovat, jako já :-)


Na poloviční porci původního receptu:

250 g měkkého netučného tvarohu
100 g borůvek (množství není striktní)
20 g kokosového másla (nebo obyčejného)
30 g kokosového cukru (nebo jiného)
1 bio vanilkový cukr
2 vejce
40 g dětské (celozrnné) krupice
rovná lžička prášku do pečiva

1. Předehřejte troubu na 180°C.
2. Rozdělte žloutky od bílků.
3. Žloutky, cukry, tvaroh, máslo, krupici i prášek do pečiva smícháme pečlivě.
4. Z bílků vyšleháme sníh a lehce vmícháme do těsta.
5. Vymažeme a vysypeme pekáček nebo dortovou formu, nalijeme půlku těsta a poklademe polovinou borůvek. Dáme zbytek těsta a opět zasypeme borůvkami.
6. Dáme péct na 30-40 minut.
7. Dřív než budeme krájet, necháme koláč zcela vychladnout. 

Doufám, že vám bude chutnat tak, jako mně. Je opravdu fantastický. 
Celý tvarožník jsem si rozdělila na 4 kousky. Jeden kousek se rovná výživovým hodnotám uvedených níže.


Kalorie 220 kcal
Sacharidy 26 g
Bílkoviny 12 g
Tuky 7 g


Varianta II.


Nedávala jsem žádné ovoce, žádné vhodné doma nebylo a místo toho jsem část zabarvila docela řádnou dávkou holandského kakaa, aby flíčky byly skutečně tmavé a lžičkou to tam před pečením nakapala. Důležité je nechat koláč vychladnout :) Pak je naprosto fantastický !!!

Varianta III.

S černým rybízem